Sunt echipamente electronice complexe, care funcţionează cu tensiuni de intrare cuprinse între 3.3kV şi 11kV. Aplicaţiile cele mai frecvente sunt:
Avantajele pe care le oferă utilizarea convertizorului de frecvenţă:
Convertizoarele statice de frecvență alimentează cu tensiune și frecvență variabile, motoare asincrone cu rotorul în scurtcircuit de 11kW…1000kW, utilizate în acționări reglabile, asigurându-se astfel modificarea turației între zero și turația nominală.
Metoda de comandă bazată pe controlul vectorial face posibilă obținerea unor performanțe deosebite, cu costuri minime, pentru toate tipurile de acționări, de la servomecanisme până la acționări industriale de mare putere.
Blocul de comandă permite stabilirea corespondenței dintre parametrii modelului matematic și parametrii modelului real al motorului, printr-un program automat de identificare a parametrilor motorului electric a cărui turație trebuie reglată.
Programul test al unității de comandă asigură și stabilirea constantelor acționării (constantele regulatoarelor de curent și de viteză). Parametrii motorului electric folosiți în algoritmul de reglare vectorială (rezistența statorică, inductivitatea statorică, inductivitatea globală, curentul de magnetizare) și constantele regulatoarelor se pot vizualiza pe monitorul unui PC, pentru o identificare corectă, cât mai apropiată de valoarea lor din modelul matematic.
Sunt echipamente electronice utilizate pentru pornirea motoarelor asincrone cu rotorul bobinat, alimentate în stator la 6kV sau 0,4kV si cu puteri electrice în plaja 100kW...630kW.
Dispozitivul asigură pornirea în sarcină a motorului asincron cu rotorul bobinat prin limitarea curentului statoric la cuplul maxim necesar.
Avantajele pe care le oferă utilizarea convertizorului rotoric:
Există o gamă foarte variată de aplicații industriale sau civile la care se pot utiliza convertizoarele de frecvență: